Erdészeti szakigazgatás

 Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt számos közérdekű rendelkezés érvényre juttatása szerteágazó és jelentős volumenű igazgatási tevékenységet igényel. Ilyenek egyrészt a fenntartható és szakszerű erdőgazdálkodás alapját képező körzeti erdőtervek folyamatos, tíz évenkénti megújítása, továbbá az erdőt, erdőgazdálkodókat valamint az erdészeti szakszemélyzetet érintő közigazgatási és támogatási eljárások lefolytatása, szakhatósági közreműködések, nyilvántartási és adatszolgáltatási, illetve szakmai ellenőrzési feladatok ellátása. 

Az erdészeti igazgatás csak az elmúlt 50 évre visszatekintve is igen sokféle szervezeti keretek között működött. Jelenleg az elsőfokú erdészeti hatósági és igazgatási feladatokat a megyei kormányhivatalok szervezetében kialakított 10 erdészeti igazgatóság látja el. A szokványostól eltérő szervezeti kialakítást az elmúlt évtizedekben letisztult, az országon természetföldrajzi adottságaihoz illeszkedő illetékességi területhatárok célszerű megtartása indokolja.

Az erdészeti igazgatás központi szintű feladatait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága végzi. Ilyenek többek között:
- a területi erdészeti igazgatóságok szakmai irányítása, koordinálása és felügyelete,
- a központi hatósági, szakhatósági és támogatási feladatok,
- a másodfokú erdészeti hatósági feladatok,
- a körzeti erdőtervezés, erdőleltározás és hozamszabályozás központi feladatai,
- a szakágazati elemzési és statisztikai feladatok, valamint
- az erdészeti hatósági nyilvántartásokat is tartalmazó informatikai rendszer üzemeltetési és fejlesztési feladatai.

Menü

Főoldal

Navigáció